Skip to main content

Oplev Sort Sol over Tøndermarsken

-
Oplev Sort Sol i marsklandet med naturvejleder

Sort Sol over Tøndermarsken

Sort Sol ses, når stærene samles i marsken i enorme flokke til træk. Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Stærene tegner imponerende mønstre på himlen - det kalder man Sort Sol. De største flokke finder man i Tøndermarsken, hvor de kan opleves ”danse” i marsken.

Det foregår hvert forår og efterår, når de samles for at ”tanke op” i insektlarver - både til det videre træk og så de bliver i stand til at gennemføre den krævende yngleperiode. Stærene kommer til marsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i de største mængder i fugtige græsmarker.

Om dagen søger de især føde i de ydre kroge af Tøndermarsken, og om natten opsøger de tagrør, hvor de overnatter. Sort Sol over Tøndermarsken er en oplevelse for livet.

Sort Sol - Stæredans i Ribe og Tønder

I foråret og efteråret danser tusinder af stære hver aften i store sværme over aftenhimlen på marsken ud for Ribe og Tønder. Her kan naturfænomenet opleves, når de mange trækfugle gør pit-stop nær Vadehavet på vej mod deres vinterresidens.

Sort Sol har de seneste mange år været et tilløbsstykke for danskere fra hele landet, som strømmer til Ribe og Tønder for at se det bemærkelsesværdige naturfænomen. Tusindvis af stære danser hver aften i store sværme, når de søger mod deres fælles nattesteder, mens solen går ned over Vadehavet.

Fænomenet fik betegnelsen ’Sort Sol’ i 1970’erne og hvert forår og efterår besøger tusindvis af mennesker Ribe og omegn for at opleve fænomenet. Mange der gør det til en fast tradition at vende tilbage for at opleve stærene år efter år.

Ribe og Tønder er de eneste steder i Skandinavien, man kan opleve de store flokke, fordi de om efteråret samles i marsken for at finde føde og få sul på kroppen, inden de flyver til England eller Sydeuropa, hvor de overvintrer – og til foråret dukker de op igen på deres vej til Skandinavien og Østeuropa.

Sort Sol kan om efteråret opleves i september og oktober, mens de i foråret typisk er her sidste uge i marts og første uge i april. Det anbefales at tage ud med en naturvejleder, som ved, hvor de store sværme opholder sig. Typisk varer oplevelsen mellem 1½ og 2 timer.

Oplev Tønder

Tønder med den unikke placering tæt på marsk og hav indbyder til mange spændende timer hele året rundt. Tønder, der er Danmarks ældste købstad, har et meget varieret og rigt handelsliv med gode forretninger. Byen besøges hvert år af mange tusinde turister.

Hotel

 • Hotel Tønderhus

  Hotel Tønderhus er et 3-stjernet hotel beliggende centralt i Tønder. Alle værelser indeholder bad og toilet med hårtørrer, buksepresser, telefon, radio, TV, filmnet og gratis Wi-Fi. Forplejningen består af en 3-retters gourmetmenu til aften samt stor morgenbuffet.

  ReceptionJa
  InternetGratis Wi-Fi
  RestaurantJa
  TvJa
  AndetHårtørrer
  BarJa

Dagsprogram

 • Husk varmt tøj, sko, der kan tåle fugt, kamera, pas, siddeunderlag og evt. kikkert. Påregn en gåtur på 1-1,5 km mellem bus og stærenes natlogi.

 • Dag 1: Tønder – ”Sort sol”

  Efter opsamling er der frokostbuffet i Rødekro. Herefter kører vi over Løgumkloster med den flotte klosterkirke, der i 2015 blev flot og gennemgribende restaureret. Undervejs berettes glimt af Sønderjyllands spændende historie. Vi når Tønder først på eftermiddagen, og derefter er der tid på egen hånd.

  Sidst på eftermiddagen er der afgang til rejsens højdepunkt, hvor naturguiden fra Sort Safari, fortæller om naturfænomenet Sort Sol. Han har udvalgt det tagrørsareal, hvor stærene sandsynligvis vil slå sig ned for natten. Utrolig store stæreflokke kommer fra alle verdenshjørner. Ofte forenes de i en gigantisk flok, som så gentagne gange flyver hen over rørskoven. Når det er næsten mørkt, dykker de ned i tagrørene for overnatning.

  Forventet tilbagekomst til Tønder er kl. 20:30, hvorefter vi nyder en gourmetmiddag efter en forhåbentlig stor oplevelse.

  Tønder – ”Sort sol”
 • Dag 2: Marsklandet - Ribe

  Vi skal opleve Marsklandet og passerer Møgeltønder og Gallehus, der er kendt for Guldhornene. Vi gør ophold ved Vidåen og Højer Sluse samt den lille, charmerende Hjerpsted Kirke.

  Herefter fortsætter vi over Ballum, hvor der bl.a. bliver mulighed for at se den prægtige domkirke og den middelalderlige bykerne. Sidst på eftermiddagen er der tidlig aftensmad i Hedensted.

  Marsklandet - Ribe

Praktiske oplysninger

Nedenfor kan du se svar på de mest stillede spørgsmål. Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, så er vi klar til at hjælpe på mail nilles@nillesrejser.dk eller på 70 21 60 22.

 • Hvor kan jeg stige på bussen?

  Vi tilbyder opsamling i eller ved større byer i Nord-, Øst- og Sønderjylland. Mange steder samler vi op ved motorvejen, hvilket giver dig en hurtigere rejse gennem Danmark på vej mod dit feriemål.

  Se vores opsamlingsruter

 • Gratis langtidsparkering

  Der er gratis langtidsparkering ved NILLES garageanlæg i Dybvad og i Vinding ved Vejle. Desuden forefindes offentlige parkeringspladser i f.eks. Haverslev.

  Gratis langstidsparkering Dybvad:


  Gratis langstidsparkering Haverslev:

  Gratis langtidsparkering Vejle/Vinding:

 • Påstigning - afstigning

  Vi vil gerne samle op i så mange byer som muligt, men vi ønsker samtidig, at opsamlingen og hjemkørslen skal foregå så smidigt og kortvarigt som muligt. Til glæde for de gæster, der står på i yderpunkterne, har vi derfor valgt at placere nogle af påstignings- og afstigningsstederne ved frakørslerne på motorvejen.

  Er der for få tilmeldinger til et på- og afstigningssted, kan vi anvise et alternativt på- og afstigningssted. På- og afstigningstidsplan er vejledende og berettiger ikke til prisreduktion ved forsinkelser eller ændringer. Busskifte i forbindelse med opsamling og hjemkørsel kan forekomme og må forventes. Man bør huske på, at opsamling og hjemkørsel kun gælder busrejser.

 • Kan jeg få transporttilskud til påstigningssted/lufthavn?

  Har du mere end 80 kilometer til nærmeste påstigningssted eller afrejselufthavn, giver vi et transporttilskud til din rejse. Vi betaler kr. 1,00 pr. km pr. vej for hver kilometer, du kører ud over de første 50 kilometer. Maksimum f.eks. ved 9 dages busrejse kr. 200,00 pr. person (ved flyrejser er beløbet max. 150,- pr. person). Transporttilskud kan ikke kombineres med andre rabatter.

  Regneeksempel:
  Du har 100 km til nærmeste påstigningssted, og derfor er du berettiget til transporttilskud.

  Sådan beregnes tilskud: (100 km – 50 km) = 50 km à 1 kr = 50 kr. pr. vej. pr. person. Det vil sige, at vi modregner 100,- kr. pr. person.

  Bemærk, at transporttilskud beregnes ud fra den korteste vej og kun til nærmeste påstigningssted eller afrejselufthavn.

 • Kan man reservere fast plads i bussen?

  Hos os kan du bestille fast plads i bussen, så du fra starten ved, hvor du skal sidde resten af rejsen.

  Prisen for pladsreservation pr. person er:

  • Bus og flodkrydstogter: DKK 15-25 pr. person/dag. Se mere her
  • Flyrejser: DKK 10-20 pr. person/dag.

  Bestiller du online, kan du selv vælge faste pladser under bestillingen. Du kan også ringe ind at bestille din rejse og lave pladsreservationerne ved samme lejlighed. Det er chaufføren og rejselederen, der anviser pladsen. Bemærk, at reservationen ikke gælder i tilslutningsbusser.

  Der er fire bustyper. Prisen på pladsreservation afhænger af valget af række.

 • Bliver der serveret mad på ud- og hjemrejser ved busrejser?

  Det er en fast tradition hos NILLES Rejser at vi så ofte, som det lader sig gøre på udrejsen og hjemrejsen, har inkluderet forplejning på rejsen i prisen. Det betyder, at du ikke skal ind at stå i kø efter maden på en rasteplads eller cafeteria, for vi har bestilt maden hjemmefra. Det kan ikke altid forventes, at der kan være special kost tilrådighed såfremt der er allegener eller andet. Her må man selv tage supplerende mad med. På spisestederne kan du naturligvis benytte toiletforholdene gratis. Se mere i rejsebeskrivelsen for den pågældende rejse.

 • Køre- og hviletidsbestemmelser

  De gældende køre- og hviletidsbestemmelser overholdes.

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu