Skip to main content

Mit eventyrlige Lissabon

 • Flyrejser fra Aalborg
 • Portugal
 • Flyrejser
 • Efterår

26-07-2022
Fra en rejseleders perspektiv

I Portugal siger man, at Lissabon rummer hele verden i sig. Det forstår man godt, når man slentrer rundt i den smukke hovedstad, der folder sig ud som en romantisk teaterkulisse på syv høje over Tejofloden. Lissabon byder på et overflødighedshorn af seværdigheder og spændende overraskelser rundt om snart hvert hjørne. Men det er alligevel byens nostalgiske charme og særlige stemning, der er dens største attraktion. Jeg tog sporvogn nr. 28 og hoppede af i byens historiske Alfama-kvarter, hvor kringlede baggyder og fado-musik blander sig med imponerende bygningsværker, lokale specialiteter og flere slags kaffe, end man kan tælle til!

Hvor mange gode ting kan man pakke ind i én by? Når det kommer til Lissabon, er svaret tæt på overvældende.

En storby for livsnydere

Lissabon er fyldt med flotte seværdigheder og samtidig er afstandene så korte, at du kan nå det meste på relativ kort tid. Fra Alfamas kringlede baggyder til Baixas elegante stræder og en af Europas mest imponerende pladser Praca do Comércio. For ikke at nævne den imponerende indgang til Lissabon, Arco do Triunfo.

Det meste af Lissabon blev ødelagt af et af historiens mest katastrofale jordskælv i 1755. Jordskælvet i Lissabon raserede cirka 17.000 af byens 20.000 bygninger på få minutter. Derefter blev store dele af byen genopbygget i den elegante Pombaline-stil, som i dag kendetegner flere af byens historiske kvarterer.

Efter jordskælvet i 1755, blev store dele af Lissabon genopbygget i den elegante Pombaline-stil.

Store dele af Lissabon føles slet ikke som en storby. Der er ingen stress og jag i byens labyrint af små gader og der er altid en lille plads, en historisk park eller en hyggelig fortovscafé, hvor du kan sætte dig og nyde en kop kaffe med de lokale.

Som om det ikke var nok, byder Lissabon også på skønne sandstrande og glamourøs feriestemning, ikke mindst langs Den Portugisiske Riviera, hvor byer som Estoril og Cascais kan være en rigtig god base for dem, som ønsker det bedste af begge verdener.

Med sporvognen til Alfama

Lissabons gule sporvogne har transporteret lokale og besøgende rundt på byens stejle ruter siden 1873. De nuværende sporvogne er fra 1930’erne og har stadigvæk deres originale interiør! Sporvogn nr. 28 bringer dig til skønne Alfama og Baixa på vej mod det mindre besøgte Estrela-kvarter, hvor du bl.a. kan opleve Portugals parlament og den imponerende Basilica de Estrela. Men denne gang hoppede jeg af i Alfama.


Alfama er en af mine absolutte favoritter i Lissabon. Her kan du gå på opdagelse i labyrinten af små stræder og gamle stentrapper, der dækker hele bakkedraget mellem Tejofloden og det gamle kongeslot Castelo de São Jorge, der troner over hovedstaden. I Alfama er der altid en ny overraskelse rundt om hjørnet. Et lille spisehus. En finurlig butik. En hyggelig plads. Eller lyden af fado-musik, der gradvist bliver højere og lokker dig til den næste vinbar. Alfama er nærmest som en perlerække med småbidder af det autentiske Portugal.

I Alfama kan du også opleve Lissabons imponerende katedral, Sé de Lisboa, der blev påbegyndt i 1147 og tog næsten 300 år af færdiggøre.

Den autentiske smag af Portugal

Duften af sardinhas assadas (grillede sardiner) er indbegrebet af Alfama for mig - og der er et utal af caféer, vinbarer, spisehuse og restauranter, at vælge i mellem. Prøv også de lokale petiscos på din vej (Portugals svar på tapas) eller et lille glas ginjinha, som er en sød kirsebærlikør, der sælges af de lokale direkte fra deres hjem!

Alfama er et af de bedste steder i Lissabon til at smage på traditionelle portugisiske specialiteter.


Besøg en lokal pastelaria

Når du er i Portugal, må du ikke snyde dig selv for et besøg på en lokal pastelaria, som er Portugals svar på et konditori - med den forskel, at man oftest også kan få en ”dagens ret”, et glas vin eller en øl med et udvalg af salte snacks, tærter og sandwiches. Tænk på det som en blanding af et konditori, en café og et spisehus. Nogle er mere det ene, andre mere det andet. Men det er altid det lokale mødested, hvor du kan falde i snak med stamgæster og smage nogle af hverdagens livretter.

Den portugisiske cremetærte Pastéis de Nata har taget verden med storm. I Lissabon kan du smage den oprindelige Pastéis de Nata i konditoriet Pastéis de Belém, der ligger tæt på byens ikoniske Belém-tårn.

Kaffe på portugisisk?

Kaffe er et omdrejningspunkt for livet i Portugal, hvor der aldrig er langt til den næste café eller de folkekære pastelaria. Portugiserne nyder deres kaffe på mange måder, så det er med at holde tungen lige i munden. Her er et par eksempler: Hvis du bestiller um café (en alm. kaffe), får du en ekstra stærk espresso. Denne type kaffe hedder også uma bica i Lissabon. Det nærmeste, du kommer en almindelig sort kaffe i Portugal, er en abatanado, mens en galão er Portugals svar på en café latte serveret i et højt glas. Er du mere til en klassisk café au lait med lige dele kaffe og mælk serveret i en kaffekop, skal du bede om en meia de leite. Der er mange flere typer kaffe i Portugal, men jeg tror jeg holder her.

På sporet af fado-musikken

Man kan ikke forestille sig Portugal uden fado-musikken, som har sit hjem i Alfama. Der er sågar et fado-museum i Alfama. Fado er sømændenes, havnearbejdernes og fiskerkonernes musik, fyldt med lidenskab og portugisisk saudade - en særlig melankolsk længsel, der ofte beskrives som grundtonen i den portugisiske folkesjæl. Du kan opleve levende fado-musik på alt fra vinbarer og restauranter til de såkaldte casas de fado – og gerne ledsaget af et godt glas portugisisk vin og en traditionel middag.

Slut af med den bedste udsigt

Alfama har mange små oaser og pladser, hvor du kan finde lidt ro og skygge. En af de allerbedste er den lille park Miradouro de Santa Luzia, som har en pragtfuld udsigt over det gamle Lissabon og Tejofloden. Det er et dejligt sted at holde en pause i skyggen eller afslutte et besøg til Alfama, mens dagen går på hæld. Man kan jo lige så godt slutte på toppen!

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu