Skip to main content

Svalbard - en af verdens sidste vildmarker

 • Norge
 • Flyrejser
 • Oplevelser og afslapning

Af rejseleder Carl-Arne Jensen

Svalbard er noget ganske særligt og et perfekt rejsemål for den eventyrlystne året rundt. Om vinteren danser nordlyset på himlen, og om sommeren svøber midnatssolen alting i sit rødgyldne skær.

Siden Willem Barentsz opdagede Svalbard i 1596, har den norske øgruppe højt mod nord været omgivet af mystik med endeløs arktisk vildmark og majestætiske bjerge. Selvfølgelig var han ikke den første her. Allerede i 1194 kan vi i islandske skrifter læse om ”landet med de kolde kyster”.

Man hverken fødes eller dør på Svalbard

Når du befinder dig på Svalbard, er du tæt på Nordpolen og 800 km fra nærmeste storby på det norske fastland. Heroppe er det naturen, der bestemmer i et miljø, som på én gang er både barskt og skrøbeligt. I vintermånederne når temperaturen ofte ned til -20°C, og om sommeren viser termometeret sjældent højere end 6-8°C.

Mennesket har måtte tilpasse sig det utæmmede dyreliv, som ud over 3.000 isbjørne tæller rensdyr, polarræve, hvaler, et utal af fuglearter og mange andre vilde dyr. Hertil kommer en stor uforudsigelighed, så det f.eks. ikke er tilladt at føde børn på Longyearbyens lille sygehus, ligesom begravelser heller ikke er mulige på grund af den aktive permafrost, som skubber ligene op af jorden.

5 måneders vinter med magisk mørke

Sommeren og vinteren på Svalbard varer næsten 5 måneder hver – kun adskilt af et kort forår og efterår. Vinteren er lige så mørk og kold, som den er lang, alligevel er den noget af det mest magiske, man kan opleve. Dyrelivet om vinteren er kun for de mest hårdføre. Alle sommerens trækfugle er fløjet væk, så isbjørne, polarræve og svalbardrener er alene hjemme. Til gengæld kan renerne opleves næsten hver dag i Longyearbyens gader.

Byen er udgangspunkt for et væld af aktiviteter. 20 minusgrader med et hundespand under nordlys er en oplevelse for livet. Det samme er snescooter-safari i vildmarken og en gletsjertur med bæltevogn med mulighed for at komme ind i Longyeargletscherens spalter.

Sat til vægs af Arktis

For mig som rejseleder er Svalbard det rejsemål, som har gjort størst indtryk på mig. Man bliver sat til vægs af Arktis’ storhed og enorme kræfter, som gør, at man føler sig uendelig lille i naturen. Svalbard er enkelt, barskt og uendeligt smukt.

Et af de bedste steder at opleve Nordlys

Svalbard er et af de bedste steder at opleve nordlyset, for her ikke er lysforurening. Nordlys opstår mest om aftenen og natten, men også i dagtimerne. Nogle gange som et svagt grønt slør, andre gange som flammer på himlen med bølger af grønt og violet lys.

Derfor mener vi, at vi har Danmarks bedste Svalbard-rejse

af Morten Meyer, NILLES Rejser

Da jeg landede i Longyearbyens lille lufthavn en januaraften med minus 18 C, anede jeg ikke, hvad jeg skulle forvente. Men hold da op, hvor fik jeg benene slået væk under mig! Mødet med det lille bysamfund i Longyearbyen, hvor alt er tilrettelagt i samhørighed med naturens luner, var ganske enkelt en enestående oplevelse. Og naturen….. Ja, den skal opleves! Arktiske landskaber og vildmarker, hvor man føler sig alene i verden, den magiske ro og naturligvis det fortryllende nordlys finder man ganske enkelt kun på Svalbard.

Vi boede på det fantastiske Radisson Blu Hotel, som er helt nyrenoveret. Hotellets køkkenchef var dansk, men der var intet dansk over maden. Hver aften fik vi lækre, internationale retter bestående af velsmagende fisk, lækkert kød og friske råvarer – naturligvis akkompagneret af et godt glas.

Kun én ting var træls – og det har vi lavet om på…
Det eneste jeg egentlig syntes var træls ved rejsen til Svalbard, var flytransporten frem og tilbage. Vi fløj med altid pålidelige SAS, men desværre skulle vi mellemlande i Oslo, hvilket gjorde rejsetiden både længere og mere stressende. Så da jeg kom hjem til kontoret i Dybvad besluttede vi at indsætte vores egne direkte fly til Svalbard med afrejse fra Aalborg og København.

Vores direkte fly, gode hotel, spændende udflugter og ikke mindst eksklusive foredrag med Mikkel Beha Erichsen gør, at jeg syntes vi har Danmarks bedste Svalbard-rejse.

Se mere om vores rejser til Svalbard her

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu