Skip to main content

Her bliver man bjergtaget - igen og igen!

 • Schweiz
 • Busrejser
 • Sommer
 • Efterår

Schweiz, det lille alpeland midt i Europa, er præget af sine naboer, har en enestående natur - og på NILLES rundrejse oplever vi det hele med bus, tog og båd

Af rejseleder Søren Wormslev

Når man er i Schweiz, fornemmer man virkelig, at man er MIDT i Europa.

Nord- og østpå ligger Tyskland og Østrig, med deres ordenssans, solide mad og folkedragter. Mod vest finder man på den anden side af den schweiziske grænse det elegante Frankrig. Og drager man fra Schweiz sydpå, kommer man til livsnyderlandet Italien, hvor man får tingene til at fungere på den ene eller anden måde, mens man dyrker livets gode sider.

Schweiz ligger midt i det hele og rummer både sprogligt, kulturelt og på mange andre måder det bedste fra sine naboer.

Skønt en smule mindre end Danmark har Schweiz hele fire officielle sprog, nemlig de tre, man taler hos de hernævnte naboer - og så det gamle rætoromanske. Det er ikke dét tysk, vi lærte i skolen, der tales af to tredjedele af schweizerne, men schwitzerdütsch, en "syngende" dialekt, hvis lyse tone gør, at man næsten ikke kan sige noget entydigt surt eller kommanderende.

Dét er ganske karakteristisk for Schweiz: Som turist føler man sig velkommen, og landet har lang tradition for service i verdensklasse.

På NILLES rundrejse gennem Schweiz bevæger vi os på langs og tværs af landet, bor på vidt forskellige, men rigtig gode hoteller - og oplever mange sider af alpelandet. Vi bor i mondæne byer oppe i bjergene, vi bor i den moderne storby Luzern - og vi runder rundrejsen af med to nætter ved den smukke Lugano-sø. Schweiz er ikke noget entydigt billigt ferieland - men man får valuta for pengene i form af for eksempel dejlige hoteller med god forplejning.

Det meste af turen foregår med bus, men vi tilbringer også - som en af de største oplevelser - en hel dag ombord i det jernbanenet, der i Schweiz er rygraden i den kollektive trafik. Vi kører med den berømte gletscher-ekspres, Glacier Express, fra den ene ende til den anden, fra den bilfri by Zermatt for foden af Matterhorn til St. Moritz, en anden af landets berømte bjergbyer. Den knap otte timer lange togtur foregår i specialbyggede vogne, konstrueret, så man får det fulde udbytte af de pragtfulde landskaber, der dagen igennem afløser hinanden, mens vi passerer 291 broer og 91 tunneler.

Mod slutningen af togrejsen kører toget over de seks imponerende kalkstens-buer, der tilsammen udgør Landwasser-viadukten. Mens toget bevæger sig gennem kurven, er der altid gang i alle kameraer!

Men det er langt fra kun pr. tog, vi kommer op og bliver bjergtaget. Vores bus bringer os op gennem storslåede pas som Grimselpasset og Julierpasset. Det sidste er efter min mening et af rundrejsens højdepunkter - og ikke kun, fordi vi her er 2284 meter over havet, det højeste, vi kommer overhovedet på rundrejsen. Heroppe ser vi den dag i dag minder fra romertiden, for bjergpassene var også længe før vores tid flittigt benyttede. Og så er her stille og uendelig smukt.

Hver region i Schweiz har sine særpræg, også på det kulinariske felt. Men fælles for dem alle er de mange gode oste - og chokoladen! Den søde tand har alle chancer for at blive plejet, for der findes utallige lækkerier, der alle bærer fællesbetegnelsen, for nu at sige det på schweizertysk, lëckerli.

Vi oplever meget, men der er også plads til at læne sig tilbage og bare nyde - i Glacier Express, i bussen eller måske ombord på en af de mange udflugtsbåde i Lugano. Hvis man da ikke, mens vi er i Lugano, foretrækker at nyde hotellets store have og swimmingpool, mens man kikker ud over søen og dé bjerge, der omkranser den.

Det er over 30 år siden, jeg første gang var rejseleder i Schweiz. Med NILLES rundrejse oplever man, synes jeg, det meste af det bedste.

Et godt lille tip: Pak en mindre taske til den første nat. Og husk både sandaler til søpromenaden i Lugano og en trøje til de dage, hvor vi er oppe i højderne. Måske er vi heldige, at sneen ikke er helt smeltet, når vi kommer derop!

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu