Skip to main content

Stor guide: Sådan skal Lapland opleves med børn

 • Finland
 • Norden
 • Flyrejser
 • Flere generationer
 • Vinter

Hvis I er på udkig efter en rejse, hvor både bedsteforældre, børn og børnebørn kan være med, så er der (nord)lys i mørket i denne guide. Lapland højt mod nord i Finland er nemlig et slaraffenland af oplevelser for besøgende i alle aldre. Her følger syv højdepunkter fra en familie med to børn på fire og fem, der netop er kommet hjem fra et eventyr, de aldrig glemmer.

1. Et besøg hos julemanden

Denne guide starter med det vigtigste. I hvert fald når der som i vores tilfælde var mindre børn med på rejsen. På selve polarcirklen ligger nemlig en by, hvis mest kendte indbygger stadig kan gøre hundene fra Paw Patrol rangen stridig som børnenes favorit.

Julemandens landsby har både et posthus, hvor børnene kan få stemplet deres julekort med et særligt stempel, klapperensdyr og et kontor, hvor både børn og barnlige sjæle kan møde selveste julemanden i egen, robuste person.

Stedet har ganske vidst sin andel af souvenirshops, lysskilte og kaffeboder, men det kunne både far og mor sagtens abstrahere fra, da vi så vores to piger få julelys i øjnene, da de blev sluppet løs på dette magiske sted.
Besøget kan kombineres med en traditionel ceremoni, hvor polarcirklen krydses, og på den måde er der både underholdning og mindeværdige oplevelser for voksne og børn i julemandens landsby.


2. En slædetur med rensdyr

En slædetur med rensdyr i Lapland er alt det, du forestiller dig, når du lukker øjnene og genkalder dig minderne fra barndommens juleeventyr. Og mere til. Sneen ligger nemlig tykt på både træer og veje, mens slæden glider langsomt gennem landskabet. Den eneste lyd, der høres, er rensdyrenes prusten og medernes knitren mod sneen, og i det fjerne anes røgen fra det bål, man om lidt skal sidde og varme sig ved, mens mørket falder på over samernes rige.

Det kræver hverken god fysik eller minimumsalder at tage på slædetur i Lapland. Vores piger nød turen i fulde drag og lunede sig under de tykke tæpper, mens det smukke landskab langsomt gled forbi.

Den efterfølgende følelse af at sidde tæt sammen omkring et bål i den lappiske ødemark satte sig i erindringen som et af de kerneminder, vi som familie kan dele de næste mange år. Her havde vi roen og tiden til at falde i staver, mens vi kiggede ind i gløderne. Og her fik vi for alvor fornemmelsen af at dele en naturoplevelse, der er de færreste forundt.

3. Sauna på lappisk

For finnerne generelt – og lapperne i særdeleshed – er saunaer en fuldstændig essentiel del af hverdagen, livet og historien. Saunabegrebet kan dateres helt tilbage til 7.000 år f.v.t., og er det ikke fordi, det lyder lidt sært, kunne Finland lige så godt hedde ’De 1.000 Saunaers Land’.

Lapperne elsker deres saunaer, der ofte er placeret i forbindelse med de mange søer, og derfor er ingen ferie i Lapland komplet uden et besøg i en ægte, lappisk sauna. Her kan hele familien sidde og nyde varmen og den smukke udsigt, mens der samles mod til at hoppe i det iskolde vand uden for døren.

Vi ”snød” faktisk lidt på turen og fik en sauna på hjul rullet hen til vores hytte på hotellet, så vi i stedet for en tur i det kolde vand nøjedes med at rulle os i sneen, inden vi styrtede ind i varmen igen. Nogle gange skal man bare hoppe over, hvor gærderet er lavest, når man er en børnefamilie.

4. Det sagnomspundne nordlys

Aurora Borealis, nordlys, rævebrand. Hvis kært barn har mange navne, så er det grøn-violette lysfænomen højt elsket. Nordlys dannes, når elektrisk ladede partikler fra rummet kolliderer med jordens magnetfelt og føres mod området omkring polarcirklen, hvor de integrerer med atmosfærens øverste lag.

Det var faktisk rart for os at have fakta på plads, når vi skulle forklare vores to piger, hvad der var i vente, når mørket faldt på. Men da vi stod tæt sammen i den mørke nat og kiggede på naturens eget lysshow, der badede himlen i grønne nuancer 100 kilometer over hovederne på os, så blev fysikken bag faktisk ligegyldig. Vi lænede blot nakkerne tilbage og nød i stilhed, at der stadig findes ting i denne verden, som ikke behøver at blive målt, vejet eller vurderet men blot skal opleves og nydes.

5. Den krystalklare luft

Når finnerne siger, at de har verdens reneste luft, så er er det faktisk sandt. WHO målte nemlig mellem 2008 og 2016 indholdet af partikler i luften i mere end 100 lande verden over, og resultatet blev, at Finland kunne bryste sig af det laveste partikelindhold blandt de udviklede lande i undersøgelsen. Seks mikrogram pr kubikmeter er måske svært at tage og føle på, men det er fornemmelsen af at fylde lungerne med den klare, finske ødemarksluft ikke.

Som så meget andet i Lapland er det de simple ting, der efterlader det største indtryk. Det kan måske føles som en ubetydelig detalje, men faktisk var den rene luft noget af det, vi først bed mærke i, da vi ankom til Lapland. Og efter vi er kommet hjem igen, er fornemmelsen af den rene luft i lungerne et af de minder, der sidder klarest i erindringen.6. Is til vands

I modsætning til herhjemme er der sne- og isgaranti i Lapland, når kalenderen skriver vinter, og det kan udnyttes på mange måder. Vi gjorde det bl.a. ved at tage på et isbrydercruise i Den Botniske Bugt, der tæt på kysten fyldes med is, når vinteren sætter ind.

Det er efterhånden nævnt mange gange i denne guide, men det er altså en fuldstændig enestående oplevelse for hele familien at stå på dækket af en tonstung isbryder, mens den pløjer sig igennem det tykke islag, og for de særligt modige er det muligt at iføre sig tørdragter og gå en lille tur på isen, når skibet holder et stop undervejs.

Det var altså en øjenåbner af rang for både forældre og børn, da isbryderen startede sine kraftige motorer, tudede i hornet og satte kurs mod det enorme, hvide ishav.7. Gå til ro under stjernerne

Apukka Resort er ikke som de andre hoteller. Her bliver man nemlig indkvarteret i en glasiglo – en såkaldt Aurora Cabin – hvor der gennem det store glasloft er frit udsyn til stjernehimlen - og med lidt held, nordlyset.

Det er en ganske særlig oplevelse at gå til ro med frit kig til stjernehimlen, og selvom vi ikke var så heldige at opleve nordlys lige netop der, så er det stadig svært at vænne sig til udsigten fra vinduet hjemme i huset i Danmark, efter vi har haft lånt den mørke, lappiske nattehimmel som mørklægningsgardin.

Kuplerne på Apukka Resort kommer både i familie- og dobbeltværelsesstørrelse, så selvom I rejser flere generationer sammen, har I mulighed for at få denne unikke oplevelse i oplevelsesbanken.

Har vi vækket din rejselyst? Se hele rejsen til Lapland med direkte fly fra Aalborg og København her.

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu