Skip to main content

Apulien - på sporet af Syditaliens sjæl

 • Italien
 • Flyrejser
 • Oplevelser og afslapning

10-08-2022

Med sine gyldne kornmarker, olivenlunde, frugthaver og vinranker, udgør Apulien ”hælen” i den italienske støvle – et autentisk hjørne af Italien, der er kendt for sine flotte landskaber, utallige kulturskatte og mange historiske byer som Ostuni, Lecce og Matera, der rummer mere af det uberørte Italien, end man finder de fleste andre steder i landet.

Italienerne har vidst det længe. En rejse til Apulien har alt det, som gør Italien til et af de mest forførende og vidunderlige rejsemål i Europa – og ja, i verden. Derudover er Apulien både mere autentisk og uberørt, end Italiens mere besøgte nordlige regioner. Her trives ”det gamle Italien” stadigvæk, hvor livet går sin stille gang i charmerende landsbyer, der er fyldt med historie, flot arkitektur, lokal stemning og et rustikt landkøkken, der mildest talt er vanedannende.
Men Apulien er også det selvsikre og stilfulde Italien, som hele verden beundrer og elsker – i al sin uimodståelige charme. Her kan du opleve historiske byer som Bari, Brindisi, Ostuni og ikke mindst Lecce – også kendt som Syditaliens Firenze – hvis barokke gader gemmer på et utal af lokale vinbarer, restauranter og små, spændende butikker.

Polignano a Mare – byen på klippekanten

En af Apuliens smukkeste byer er Polignano a Mare, der nærmest hænger på en klippekant ud mod Adriaterhavet. Her kan du slentre rundt i den gamle bydels snørklede stræder mellem alle de flotte bygninger i hvidkalkede og cremede farver, der er så typiske for denne del af Italien. Gemmer der sig et lille kapel eller en spændende butik rundt om det næste hjørne? Eller er det endnu en charmerende piazza, hvor de lokale hygger sig på en lokal café?

Lokal stemning med havudsigt

Polignano a Mare kan nemt udforskes til fods. Du kan begynde dagen med formiddagskaffe på byens Piazza Vittorio Emanuele, der som taget ud af en gammel italiensk film. Har du lyst til at tage en dukkert eller bare dyppe fødderne for en stund, er der ikke langt ned til Lama Monachile – en lille hvid stenstrand, der putter sig i en smal klippebugt midt i byen. På den nordlige side af bugten, fører vejen dig op på klipperne og udsigtspunktet Pietra Piatta, hvor du kan afslutte dagen med en flot solnedgang over Adriaterhavet og den maleriske by. På vej derop er der mulighed for at hilse på statuen af Polignanos berømte Domenico Modugno, der er mest kendt for sangen Volare eller på dansk: Vi har det, åh åh, så dejligt.


Tip: Find vej til isbutikken Il Super Mago del Gelo i Polignano a Mare, der har serveret italiensk gelato siden 1935 – de er også berømte for deres ”Caffé Speciale” med citron, likør og espresso.

En himmelsk bid af Apulien

Pane di Altamura, Patate e Cozze, fyldte Panzerotti, Orecchiette og Burrata-ost i rigelige mængder. Apuliens køkken er ganske enkelt vanedannende. Det kan bedst beskrives som et ligefrem og landligt køkken, der ofte serveres i generøse anretninger – og som alligevel er sofistikeret, fordi de forskellige ingredienser og enkle tilberedninger er forædlet til perfektion.

På opdagelse i den hvide by Ostuni

Apulien er Italiens største producent af oliven og olivenolie – og du er aldrig i tvivl på den smukke køretur til den hvide by Ostuni, der er omringet af ”Apuliens grønne guld” og regionens traditionelle landejendomme, de såkaldte masserias. Den hvidkalkede by er af gode grunde en af Apuliens mest populære destinationer.


Ostunis gamle ringmure og gotiske katedral med Piazzetta Cattedrale hører til byens store højdepunkter, men den største attraktion er i virkeligheden at blive væk i byens labyrint af snoede stræder og baggyder, der kan fører til alt fra en blindgyde til den smukkeste lille gårdhave eller piazza, hvor du kan nyde et glas lokal vin eller en forfriskende lemonade, lavet på områdets berømte citroner. Ostuni er en evig overraskelse og man ved aldrig, hvad der venter rundt om det næste hjørne!

En rejse til Apulien er ikke fuldendt uden et besøg til UNESCO-byen Alberobello, som er verdensberømt for sine finurlige kegleformede, hvide trulli-huse.

Bohemeliv og huleboliger i Matera

Syditalien byder på en sand perlerække af fascinerende og særegne byer, men få kan alligevel måle sig med Matera. Byen ligger i den syditalienske region Basilicata ved grænsen til Apulien og regnes for en af verdens ældste (kontinuerligt) beboede byer – de første indbyggere menes at have fundet vej til de lokale klippehuler for 7000 år siden. Siden kom de såkaldte sassi til – små hulehuse, der breder sig som en bikube ned ad Materas bjerg mod den stejle slugt, der deler byen. I nyere tid førte overbefolkning, fattigdom og sygdom til, at Matera fik prædikatet Italiens skamplet - så meget at 15.000 indbyggere og ”huleboere” blev tvangsforflyttet fra byen så sent som i 1950’erne. Årtier senere flyttede intellektuelle og kunstnere ind i dét, som i dag er en eventyrlig by med skønne caféer, gallerier og restauranter.

Der hviler en nærmest bibelsk stemning over Matera og det omgivende landskab.

Bari - pasta, nostalgi og prægtige kirker

En rejse til Apulien begynder og slutter ofte i hovedbyen Bari, der også er Syditaliens andenstørste by efter Napoli. Bari er kendt for sin autentiske stemning, sin flotte promenade og sin myriade af snoede, charmerende stræder, ikke mindst i den gamle bydel, Vecchia Bari. Her kan du opleve børn spille fodbold på de små piazzaer, mens lokale i alle aldre trækker deres møbler ud foran deres huse og nærmest bruger stræderne som deres dagligstue i sommerhalvåret. Den nostalgiske og lokale stemning er måske den største attraktion ved Bari, men byen bugner også af flotte seværdigheder, som du ikke må snyde dig selv for – fra de to hovedpladser Piazza del Ferrarese og Piazza Mercantile, til kirken Basilica di San Nicola og den imponerende borg Castello Normanno-Svevo di Bari.


Det er også her - lige ved siden af borgen i Bari - at du kan slentre en tur ned ad ”pastagaden” Strada delle Orrechiette, hvor de lokale pastafruer hver dag sælger frisk, hjemmelavet orrechiette (små ører) lige foran deres hoveddøre. Det er syditaliensk charme og stemning, når det er allerbedst! Find vores rejser til Apulien her.

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu