Skip to main content

I Rusland løber du aldrig tør for oplevelser

 • Busrejser
 • Rusland
 • Krydstogter

Af: Amanda Bang Andersen
03-01-2022

(tidl. medarbejder hos NILLES Rejser)

For mig er Rusland et af de mest fascinerende steder i verden. Det er så storslået, overdådigt og mystisk, at man aldrig bliver færdig med at udforske det. Og det er noget af dét, der for mig er så tiltrækkende ved dette store land, der er så tæt på, men for mange alligevel synes så langt væk fra os og det, vi kender. Jeg har haft længere ophold i landets to største byer. Først i Sankt Petersborg og siden i Moskva. Der var stor kontrast fra Sankt Petersborgs paladser og pastelfarver til den brutale betonæstetik i Moskva, som man mildt sagt bliver slået omkuld af.

Sankt Petersborg

I Sankt Petersborg er det som om, man aldrig kan blive færdig med at kigge på kirker, paladser og smukke bygningsværker. Min personlige favorit må være Blodskirken, der står så smukt med de ærkerussiske løgkupler og flotte farver. Herudover bliver jeg gang på gang imponeret og overrumplet af Vinterpaladsets størrelse. Man kunne snildt tilbringe flere dage derinde og stadig ikke have set det hele. Da jeg var på udveksling i Sankt Petersborg, boede jeg med et par af mine studiekammerater i en lejlighed ved Mojka-kanalen. Hver morgen når vi gik afsted mod vores undervisning, skulle vi hen over slotspladsen og forbi det mægtige, grønne palads. Jeg blev aldrig træt af udsigten på den gåtur.

En tidlig morgen på vej hjem fra bar var slotspladsen beklædt med nyfalden og uberørt sne, og det var ufattelig smukt. I de tidlige forårsmåneder, så vi hver dag militærorkestre øve sig til den store sejrsdagsparade i maj. Det er et land med så megen pomp og pagt, at det giver mig kuldegysninger. I sommernætterne åbner broerne på skift over Neva-floden, så skibene kan sejle igennem, hvilket er et tilløbsstykke for turister.

Moskva

Man forstår, at den Røde Plads er et af byens vartegn, som den ligger langs Kremlmuren med Vasilijkatedralen i den ene ende og det Historiske Museum i den karakteristiske røde bygning i den anden. Lenins mausoleum skal ses, og det samme gælder vagtskiftet foran Kreml, hvor soldaterne marcherer på en meget spektakulær facon med høje, lange skridt. Hvis man er sovjetnostalgiker, er Moskva et utroligt spændende besøg. Tag bare ”Stalins syv søstre” som eksempel. De syv overdådige skyskrabere tårner sig op som mastodonter rundt omkring i byen.

Moskvas metrostationer er et kapitel for sig selv. Her er ikke tale om små gangtunneller med lavt til loftet som i andre storbyer. Nej, her vil jeg igen ty til ordet ”overdådigt”. For stationerne er store og åbne med højt til loftet, lysekroner og udsmykket med marmor og mosaikker. Moskovitterne forkæles virkelig i myldretiden med denne ekstravagante arkitektur.

Det russiske køkken

Det russiske køkken er desuden værd at nævne, selvom det tog mig tid at lære at sætte pris på. Det er nok heller ikke lige et af de lande, som får tankerne til at flyve hen på de store kulinariske oplevelser. Men prøv gerne pelmeni og vareniki, dumplings med forskelligt fyld, serveret med en god klat smetana, en slags creme fraiche. Og så er der mayonnaise. Jeg blev lidt overrasket over, hvor lang mayonnaisehylden i et russisk supermarked er. I starten var jeg skeptisk og forstod ikke behovet for at fedte særligt alle deres salater ind i mayonnaise. Men i dag er jeg ret vild med den russiske salat ”Olivie”: kødpølse, æg, syltede agurker, ærter og gulerødder rørt sammen med en gavmild portion mayonnaise, uhm! Husk også at købe aljonka-chokolade, som ganske vist ikke er chokolade af den bedste kvalitet, men som har den flotteste indpakning.

Landet har så meget at byde på, og ikke blot i form af flotte bygninger, paladser og kulturoplevelser. Russerne er oveni købet nogle af de mest gæstfrie og imødekommende mennesker, jeg har mødt.

Rusland og russerne er i allerhøjeste grad et besøg værd.

Læs mere om vores rejser til Rusland her.

Få nyhederne først
Få nyhederne først

Vær først med de seneste nyheder og få rejsetips og inspiration. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag hver måned i konkurrencen om 1.000 kr. at købe rejse for.

Vi svarer som regel indenfor 24 timer (hverdage)
 • Danmarks bedste rejsearrangør 2019
 • Kvalitetsrejser
  i trygge rammer
 • Altid med erfaren
  dansk rejseleder
 • Sammen om
  nye oplevelser
7021 6022Se åbningstider
Luk menu